Împreună în lumea inocenţei

Cuvânt înainte

 

     Asociaţia Prader Willi din România consideră ca fiind deosebit de importantă educaţia copiilor în spiritul acceptării semenilor, înţelegerii şi implicării lor afective. Este o investiţie în prezent, pentru a asigura un viitor mai bun generaţiilor următoare.

    Noţiunea de educaţie incluzivă este tot mai prezentă în şcoala românească, dar, oare suntem pregătiţi pentru asta? Înţeleg dascălii şi părinţii copiilor sănătoşi acest lucru? Înţelege oare comunitatea care-i sunt responsabilităţile în această privinţă? A pregătit cineva copiii pentru o astfel de situaţie?

     Şcoala are, ca de fiecare dată, mijloacele şi pârghiile necesare formării acestor trăsături, ştie cum să stimuleze acceptarea şi înţelegerea, dar credem că nu poate să facă singură acest lucru, ci prin implicarea tuturor factorilor care pot produce transformări.

     Ca organizaţie implicată în viaţa unor copiii cu care soarta a fost mai puţin „darnică”, am considerat necesară intervenţia noastră în educaţia copiilor. Şi ce alt mijloc mai eficace de stimulare am fi putut aborda decât poveştile pentru copii, cele care ne captivează întregul univers într-o anumită etapă a vieţii, influenţându-ne dezvoltarea afectivă ulterioară?

     Doamnele învăţătoare care au scris această carte au încercat să ne arate că viaţa copiilor la şcoală sau în societate, relaţiile dintre copii, constituie un mijloc important de a se cunoaşte mai bine, de a aprecia corect situaţiile de viaţă, deciziile luate de ceilalţi, dar şi oportunitatea de a se implica atunci când este nevoie.

     Dragi copii, aceste poveşti pot fi adevărate. Citindu-le, veţi înţelege cum să vă comportaţi într-o anumită situaţie faţă de colegii voştri. Pentru ei, fiecare zi înseamnă o adevarată bătălie pentru viaţă!

Dorica Dan, preşedinte APWR

 

Referenţi:

Prof. Dr. Teodor Sărăcuţ Comănescu, inspector şcolar

Dorica Dan - preşedinte APWR/ANBRaRo

Ilustrator:

Prof. Dan Ştefan Marius

Traducători:

Czondi Etelka, voluntar APWR

Rob Pleticha, voluntar Peace Corps

Colaboratori:

Mihaiela Fazacaş, psiholog

Amalia Sabău, psiholog

Emese Iuhoş, psihopedagog

Cosmina Băican, psihopedagog

Lazar Zsuzsa, psiholog

Ioan Florin Horincar, profesor

Dombi István, designer

 

Romanian