• Întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus Credible, Latvia, Octombrie 2021

    Erasmus Credible, al cărui nume este prescurtat de la Children with RarE Diseases and their Inclusion in Basic Learning Environment, este un proiect co-finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+.
     
    Scopul proiectului este de a face un pas spre facilitarea educației incluzive a copiilor cu boli rare, scop la care s-a alăturat și Alianța Națională pentru Boli Rare din România împreună cu Universitat de Valencia (Spania), Dimotiko Sxoleio Pefkis (Grecia), Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte (Spania), Desarrollo de Plataformas, S.L. (Spania), Federación Española de Enfermedades Raras (Spania), Latvijas Universitate (Latvia), Glasgow City Council Education Services (Regatul Unit), Ashton Secondary School (Regatul Unit), CEIP Felix Rodriguez de la Fuente (Spania). 
     
    Thursday, 7 October, 2021
  • Actualizarea Planului Național de Boli Rare

     Primul Plan Național de Boli Rare (PNBR) în România s-a elaborat în urma parteneriatului semnat în 2008 între Ministerul Sănătății și Alianța Națională pentru Boli Rare România (ANBRaRo). Acesta a cuprins perioada 2010-2014 și avea ca scop „îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de boli rare din România prin acces echitabil la diagnosticare precoce, tratamente de calitate şi servicii de reabilitare a persoanelor cu boli rare”. Planul Național de Boli Rare pentru perioada 2014-2020 avea ca motto „SĂNATATEA ESTE UN DREPT FUNDAMENTAL AL OMULUI, FIE CĂ BOALA ESTE COMUNĂ SAU RARĂ”. Acesta a fost acceptat de Consiliul Național de Boli Rare (CNBR) și introdus în Strategia Națională de Sănătate Publică.

    Friday, 26 February, 2021
  • Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei

    Pe 1 noiembrie este celebrată anual Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei iar Alianța Națională pentru Boli Rare a fost alături de pacienți si de specialiștii implicați în diagnosticarea și managementul bolii, mai ales că în țara noastră nu avem o asociație dedicată acestui diagnostic încă. 

    Acromegalia este o tulburare hormonală care afectează 60 dintr-un milion de persoane, tulburare caracterizată prin producția crescută de hormon de creștere (hormon somatotrop) apărută după închiderea cartilajelor de creștere.

    Excesul de producție de hormon de creștere este în general rezultatul unor tumori benigne, numite adenoame, ale glandei hipofize..

    Modificările fizice cauzate de acest exces hormonal sunt treptate și adesea nu sunt recunoscute imediat. De aceea, aceste acțiuni de conștientizare sunt necesare.

    Vizitați și https://rohealthreview.ro/acromegalia-o-afectiune-endocrina-rara/

     

    Monday, 2 November, 2020
  • Întâlnire online a CNBR și a Centrelor de Expertiză

    Întâlnirea online a Centrelor de Expertiză și a membrilor Consiliului Național de Boli Rare a avut ca scop evaluarea situației pacienților cu boli rare în contextul pandemiei, evaluarea implementării actualului Plan Național de Boli Rare și propuneri pentru draftul Planului Național de Boli Rare 2021-2027. Reprezentanții Centrelor de expertiză au prezentat activitatea lor cu pacienții cu boli rare, dar și provocările legate de reorganizarea temorară a sistemului sanitar din cauza pandemiei COVID-19.

    Prezentarea de introducere a doamnei Dorica Dan, președinte ANBRaRo și coordonator Centrul NoRo se poate descărca aici.

    Friday, 29 May, 2020
  • Webinar Situația actuală în contextul pandemiei de coronavirus

    Persoanele cu boli rare au fost foarte afectate de modificările cauzate de pandemie și de starea de urgență. Alianța Națională pentru Boli Rare România a organizat un webinar pentru a evalua nevoile nou apărute și pentru a pregăti un studiu privind accesul pacientilor cu boli rare la servicii medicale in perioada pandemiei. Organizațiile de pacienți membre ANBRaRo au prezentat provocările semnalate de pacienți cu privire la accesul la tratament  și la servicii medicale și sociale, am încercat împreună să găsim soluții pentru viitor. O provocare importantă pentru pacienții cu boli rare este accesul la tratament și imposibilitatea efectuării tratamentului la domiciliu din lipsa cadrului legislativ adecvat. S-a semnalat de asemenea nevoia de consultații online, trimiterea documentelor către specialiști în format electronic și primirea rețetelor online. Mulți pacienți reclamă suspendarea tratamentelor de recurerare (kinetoterapie, masaj, terapie comportamentală, logopedie, consiliere psihologică...) pentru care trebuie găsite soluții digitale.

    Monday, 6 April, 2020
  • Conferința națională de boli rare, 29 februarie, Hotel Ramada Majestic, București

    Evenimentul a reunit un număr de 146 de persoane: pacienți/aparținători, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medici, autorități, reprezentanți Ministerul Sănătății, Consiliul Național de Boli Rare, Societatea Română de Genetică Medicală, reprezentanți farma.

    În deschidere Dorica Dan, președintele ANBRaRo a vorbit despre bolile rare, tema campaniei ZBR și evenimentele organizate în acest an.

    • 300 de milioane de oameni trăiesc cu o boală rară la nivel global;
    • Numărul total al persoanelor care trăiesc cu o boală rară este egal cu numărul populației din a - 3- a șară ca mărime din lume;
    • Bolile rare afectează 5% din populație la nivel mondial;
    • 72% din bolile rare sunt genetice, celelalte sunt rezultatul unor infecții (bacteriene sau virale) alergii și cauze de mediu sau sunt cancere rare;
    • 70% dintre bolile genetice rare debutează încă din copilărie;

    Echitatea este tema campaniei din acest an, iar echitatea pentru persoanele afectate de boli rare înseamnă acces echitabil la diagnostic, tratament, sănătate, îngrijiri și oportunități sociale.

    Saturday, 29 February, 2020
  • Masă rotundă – Sănătatea Digitală și Bolile Rare, 26 februarie, București

    Sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, Alianța Națională pentru Boli Rare România și partenerii săi, au organizat miercuri, 26 februarie la Senatul României, masa rotundă cu tema „Sănătatea digitală și bolile rare”, eveniment prilejuit de Ziua Internațională a Bolilor Rare.
    Participanți: 43 de persoane (reprezentanți ai autorităților: dr. Laszlo Attila – președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, dr. Diana Loreta Păun - consilier prezidențial, Președinția României, Alexandra Tamaș – consilier Ministerul Sănătății, Anca Crupariu – ANMDM, Lidia Onofrei – Ministerul Sănătății, Sorin Mureșan - Comisia pentru tehnologia informației și comunicații, Camera Deputaților, Parlamentul României; pacienți/aparținători, reprezentanți asociații de pacienți, specialiști din diferite domenii de activitate relevante pentru managementul bolilor rare și domeniul IT.)
    Wednesday, 26 February, 2020
  • Conferința Europlan 2019

    invitatie Europlan

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Alianța Națională pentru Boli Rare România - ANBRaRo vă invită în zilele de 24-25 octombrie 2019, la Zalău, la Conferința EUROPLAN 2019. Evenimentul va începe la ora 16.00 și va fi precedat de Adunarea Generală a Alianței Naționale pentru Boli Rare România (ora 13.00). Cei interesați sunt rugați să ne contacteze pe office@bolirareromania.ro, până cel târziu 15 octombrie.

    Friday, 11 October, 2019

Pages