Andreea vă dăruieşte un mărţişor

 

     Mă cheamă Andreea. Mama îmi spune și Andreuța. Voi puteţi să mă chemaţi cum vă place mai mult. Acum sunt mare. Am crescut și am 4 ani. Dar când am fost mică, mică de tot am fost foarte bolnavă și am fost operată pe inimă. De două ori. Aşa mi-au spus mama și tata. Și tot ei mi-au mai spus că am fost operată la Cluj, de doctorul Vanini împreună cu medicii de la spital.

     Eu nu îmi aduc aminte, dar cred că aşa a fost pentru că eu îi cred pe părinţi și mai văd că am și o tăietură pe piept. Acum i se spune cicatrice. Și, din când în când, mama, tata și cu mine plecăm de la noi din Berchieș la spital la Cluj, unde doamna doctor Oprița mă consultă. Să ştiţi că acolo, dacă vreau, pot să îmi văd și inima și să o și aud cum bate. Mai tare decât atunci când stau în pat și vreau să dorm. Bate, bate!

     Și dacă vă uitaţi la fotografia cu mine, să mai ştiţi că am un dovleac fermecat. Magic! În el se află atât de multe! Nu pot să vă spun acum tot. Dar printre altele vă pot destăinui că înăutru am un mărțisor. Unul mare și deosebit. Uite am să dau cu bățul fermecat și va ieşi afară. Îl vedeţi? Da, este un trifoi. Dar nu unul obişnuit. Deşi e trifoi el are patru foi! Acum vreau să-l dăruiesc celor dragi mie. O frunză este pentru toţi copiii bolnavi.

     Alta este pentru părinţii copiilor bolnavi care vin cu noi peste tot, pe la toţi doctorii, prin spitale, ne spun să nu ne fie frică, ne iubesc și se uită la noi cu nişte ochi, uite, aşa de mari. A treia frunză este pentru toţi cei care ne-au operat, ne-au îngrijit și ne îngrijesc în spitale. Pentru cei îmbrăcaţi în alb.

     Mai am o frunză! Este pentru doamne și domni! Pentru toate doamnele și toţi domnii care se străduiesc să ne ajute. Eu ştiu că voi ne ajutaţi.

     Nu vreţi să ne și jucăm? Şotron! La noi, în Ardeal îi spunem cotzca. Desenăm, punem pietricica, sar eu prima și spun:

Noi vă dăm un măr-ți-șor

Voi ne daţi un a-ju-tor…

Acum, voi:

Ei ne dau un măr-ți-sor

Noi le dăm un a-ju-tor…

     Și mă gândesc că dacă vă place de mine am să vă mai spun ce mai este în dovleac. Sunt numai lucruri bune. Ar putea fi altfel la un copil? Voi ce ziceţi?

Andreea, pacientă cu afecțiune cardiacă

Romanian