COMUNICAT ANBRaRo

Wednesday, 25 March, 2015
În data de 25 Martie 2015, ANMDM a organizat o masă rotundă în scopul consultării reprezentanților pacienților cu privire la aspect legate de îmbunătățirea sistemului de farmacovigilență din țara noastră. La întâlnire au participat Dl Vicepreședinte Marius Tănasă, Dna Dr. Roxana Stroe alături de colegii din Serviciul de farmacovigilența pe care îi conduce, și Dna Farmacist Pr. Anca Crupariu, șef de Departament Politici și Strategii al Instituției. Din partea ANBRaRo, a participat Dna Isabela Tudorache, Președinte al Asociației Proiectul Părinților pentru Distrofia Musculară.
Situația  specifică ce generează acest demers este răspunsul timid al consumatorului român de medicamente cu privire la reacțiile adverse ale acestora. Reacțiile adverse reprezintă răspunsul nociv și neintenționat determinat de un medicament, dar, înseamnă, de asemeni, și lipsa de răspuns la un anumit medicament. Deși ANMDM a căutat să alinieze practica română de raportare la practica și metodologia UE, numărul de circa 2000 raportări primate anual, arată în mod evident că nu există încă în conștiința pacientului român acest mod de comunicare cu autoritățile de reglementare în acest domeniu.
În 2014, au fost înregistrate 2050 de reacții adverse grave și non-grave. În țări, precum Franța și Marea Britanie, de exemplu, numărul raportărilor reacțiilor adverse este de aproximativ 40.000 în decursul unui an. Comportamentul cel mai frecvent este de a întrerupe tratamentul sau de a schimba medicamentul, cu sau fără a se adresa medicului. Este nevoie de acțiuni concertate ale autorității de reglementare și ale organizațiilor de pacienți pentru popularizarea acestui mijloc de monitorizare a medicamentelor  și vaccinurilor de pe piața din România, în scopul de a minimiza riscurile și reglementa mai eficient această piață, astfel încât beneficiile folosirii medicamentului să fie mai mari decât riscurile asociate.
 Pentru facilitarea raportării de efecte adverse, ANMDM a pus la dispoziția consumatorilor  români o linie telefonică și un număr de telefon special care se găsește în prospectul multor medicamente, dar și  un formular ce poate fi descărcat de pe site-ul ANMDM. Datele raportate sunt confidențiale pentru toți utilizatorii.  
A fost o discuție practică, aplicată, în urma căreia fiecare dintre participanți a putut să schimbe informații și să înțeleagă rolul sau în acest proces de îmbunătățire a demersurilor de farmacovigilență.
Dorim să mulțumim și să reliefăm în mod special deschiderea ANM către consultarea cu organizațiile neguvernamentale ale pacienților și cu alianțele pentru sănătate în formularea  direcțiilor concrete de acțiune. Cum spunea Dl. Dr. Marius Tănasă, este începutul unui proces care cu siguranță va continua, ceea ce generează o responsabilitate din partea organizațiilor noastre de a ne implica în cest  proces, pentru  medicamente de mai bună calitate și o piață a medicamentului mai bine monitorizată și reglementată.
Isabela Tudorache
Președinte
Asociația Proiectul Părinților pentru Cercetare și Asistența în Distrofia Musculară