Activități ZBR 2014

Undefined
Întâlnire de lucru cu membrii ANBRaRo cu ocazia ZBR, București 31.01.2014
La această întâlnire s-au discutat propunerile cu privire la desfășurarea campaniei de Ziua Bolilor Rare. Organizațiile și-au exprimat dorința de a desfășura activități pentru a sensibiliza populația cu privire la boala pe care o reprezintă și boli rare.
 
Campanie online, Zalău, 01.02.2014 – 28.02.2014
Campania online va fi lansată pe Facebook, site-uri și blog-uri. Promovarea evenimentelor naționale și europene, două întrebări cheie au fost lansate la 1 februarie 2014 (Ce înseamnă îngrijirea pacienților cu boli rare? De ce este nevoie de solidaritate în bolile rare?) Iar răspunsurile centralizate vor fi prezentate la Conferința, care va fi în Zalău pe 28.02.2014.
 
Lansarea Campaniei ZBR, Zalău, Centrul Noro, 04.02.2014 – 28.02.2014
Lansarea campaniei de la Zalău, de Ziua Mondială pentru Lupta Împotriva Cancerului - Ziua Mondială a Cancerului (ZMC), motivația în alegerea acestei date o reprezintă solidaritatea cu pacienții afectați de cancere rare, în lupta lor pentru o mai bună îngrijire.
 
Lansarea concursului de artă, Zalău, 11.02.2014 – 25.02.2014
Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare, lansăm concursul de artă pentru elevii din clasele I-XII cu tema: „Împreună, pentru o îngrijire mai bună în bolile rare”. Elevii sunt invitați să-și exprime viziunea proprie asupra oferirii unei îngrijiri mai bune persoanelor diagnosticate cu boli rare.
 
Workshop „Forme Rare de Cancer”, Spitalul pentru Copii „Louis Țurcanu”, Timișoara, 14.02.2014
Organizarea unui atelier de lucru la Spitalul pentru Copii „Louis Țurcanu”, în Timișoara, privind copiii diagnosticați cu cancer;  în data de 14 februarie, de Ziua Internațională a Copiilor cu Cancer, cu sprijinul Prof. Dr. Margit Șerban și Prof. Dr. Maria Puiu. În 2002, părinții din întreaga lume s-au unit pentru prima dată pentru o cauză comună: Toți copiii diagnosticați cu cancer să primească cel mai bun tratament și îngrijire. În 2003, la Confederația Internațională a Organizațiilor de Părinții ai  copiilor diagnosticați cu cancer, s-a declarat data de 15 februarie ca Ziua Internațională a Copiilor cu Cancer. Toate cazurile de cancer sunt considerate boli rare, în cazuri de copii.
 
Lansare concurs pentru jurnaliști, Zalău, 17.02.2014
Un concurs pentru jurnaliști va fi lansat la data de 17 februarie. Premiul va fi oferit în timpul Conferinței Europlan 2014, organizată la începutul lunii iunie 2014.
 
Simpozionul de Boli Neuromusculare, București, 18.02.2014-19.02.2014
Întâlnirea anuală a organizațiilor de pacienți  United Parent Project Muscular Dystrophy (UPPMD) va avea loc la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”. Simpozionul esteorganizatde Societatea Română de Neurologie Pediatrică în colaborare cu un invitat special și Lectordr Laurent Servais de la Institutul de Miologie – Paris.
 
Întâlnire voluntari de ZBR, 17.02.2014
Întâlnirea are ca obiectiv informarea și implicarea voluntarilor în activitățile organizate de ZBR: campania stradală, marșul bolilor rare, activități socio-educative pentru persoanele cu boli rare.
 
Workshop „Împreună pentru o îngrijire mai bună” Hotel Ramada Majestic, București, 19.02.2014
 
Conferință de presă – Hotel Ramada Majestic, ora 09.30
O conferință de presă cu titlul: „Împreună, pentru o îngrijire mai bună în bolile rare" va fi organizată la HotelRamada Majestic în 19.02.2014. Participanții invitați vor fi membri ai Consiliului Național pentru Boli Rare și pacienți. Scopul conferinței de presă este de a face cunoscute cele mai recente realizări în domeniul bolilor rare și de a prezenta nevoile pacienților și activitățile viitoare. Conferința de presă va fi urmată de un workshop care va dura o zi. Tema seminarului va fi „Îngrijire în bolilerare”. Acolo vor fi abordate aspectele legate de Consiliul Europei și acreditarea acestor servicii și, de asemenea, serviciile sociale specializate și medicamentele orfane.
 
Workshop : „Împreună pentru o îngrijire mai bună în bolile rare”, 19.02.2014, Hotel Ramada Majestic București, 11.00 - 16.30
11.00 - 12.00 Sesiune plenară
Moderatori/Raportori: Maria Puiu, Emilia Severin
ZBR și Stadiul actual în Bolile Rare România - Dorica Dan
Prezentarea membrilor Consiliului Național pentru Boli Rare și grupurile de lucru - Maria Puiu
Extinderea grupurilor de lucru – Emilia Severin
12.00 - 12.15 - Pauză de cafea 
12.15 - 13.30 - Ateliere de lucru 1. și 2.
Atelier 1. Moderatori/Raportori: Maria Puiu, Cristina Rusu
Metodologia de acreditare a Centrelor de Expertiză -  Camelia Al-Khzouz
Atelier 2. Moderatori/Raportori: Corin Badiu, Costin Iliuță
Registrul pacienților: setul minim de date  – Prof. Dr. Marius Bembea
13.30-14.30 - Prânz 
14.30 - 16.00 - Ateliere de lucru 3. și 4.
Atelier 3. Moderatori/Raportori: Dr. Mihai Gafencu, Dorica Dan
Diagnosticul în bolile rare - Vasilica Plaiasu
Îngrijire și tratamente în BR - Dumitru Moldovan
Servicii socio-medicale – Dorica Dan
Atelier 4. Moderatori/Raportori: Dr. Ligia Marincaș, Maria Puiu
Programul Național pentru bolile rare - Cristina Rusu
Medicamentele orfane – Oana Ingrid Mocanu
16.00 - 16.30 - Concluzii ale zilei – Maria Puiu
 
Cel de-al VII-lea Simpozion „Ziua Bolilor Rare”, Cluj-Napoca, 21.02.2014
În data de 21 Februarie 2014, Cluj-Napoca, s-a organizat cel de-al VII-lea Simpozion „Ziua Bolilor Rare” prin care se marchează Ziua Internațională a Bolilor Rare. Organizatorii conferinței au fost Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca - disciplina Pediatrie I, Biochimie, Genetică Medicală, Nefrologie, Centrul de Cercetare „Boli Genetice și Genetic Condiționate la Copil”; Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Centrul de Patologie Genetică. Comitetul de organizare a fost format din: președinte: prof. dr. Paula Grigorescu-Sido, șeful Centrului de Patologie Genetică, secretar: șef lucrări dr. Simona Bucerzan, membri: șef lucrări Dr. Camelia Al-Khzouz, asist. de cercetare dr.Ioana Nașcu.
Simpozionul a cuprins 3 secțiuni: prima secțiune dedicată bolilor lizozomale, a doua secțiune dedicată pacienților cu boli rare și serviciilor sociale specializate iar  în a treia secțiune s-au menționat alte boli rare.
 
Întâlnirea anuală a organizațiilor de pacienți  United Parent Project Muscular Dystrophy (UPPMD), București, 21.02.2014
Întâlnirea se focalizează pe discutarea activităților și rolul organizațiilor și a grupurilor de pacienți din fiecare țară în domeniul luptei împotriva Distrofiilor Musculare și o actualizare a informațiilor în domeniul cercetării. 
 
Conferință de Presă, Spitalul pentru Copii „Louis Țurcanu”, Timișoara, 23.02.2014
Informare cu privire la activitățile care vor fi derulate cu scopul de a sensibiliza populația cu privire la bolile rare.
 
Ziua Bolilor Rare, Împreună pentru o îngrijire mai bună în bolile rare, Îmbunătățirea accesului la îngrijire, viziunea pacientului, Brusseles, 25.02.2014
 
Simpozion Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara, 25.02.2014
 
Săptămâna Mistenia Gravis, 25.02.2014 – 03.03.2014
Asociația Miastenia Gravis desfășoară o campanie de inforamre cu privire la îngrijirea persoanelor diagnosticate cu Miastenia Gravis si boli rare.
 
Sesiuni de informare în Spitalul Clinic Județean Timișoara, Clinica Pediatrie Bega, 26.02.2014
 
Conferința „Bolile Rare de la diagnostic la tratament”, IOMC, București, 27.02.2014
 
Sesiuni de informare în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, Timișoara, 27.02.2014
 
Marș, Carei, 27.02.2014
Un marș de solidaritate cu pacienții afectați de boli rare va fi organizat în Carei. Mesajul marșului este că, deși bolile sunt rare, pacienții nu sunt puțini, iar ei au mare nevoie de îngrijire și tratament. Organizatorul marșului este Asociația Werdnig Hoffman. O expoziție de fotografie va fi organizată în aceeași zi.
 
Un mesaj video va fi lansat în 27.02.2014
Mesajul video va fi lansat la miezul nopții. Mesajul va fi unul de solidaritate între centrele de resurse pentru pacienții cu boli rare la nivel european.
 
Conferință „Împreună, pentru o îngrijire mai bună în bolile rare”, Zalău,  27.02.2014
Conferința va aborda nevoile pacienților cu boli rare, serviciile de îngrijire, tratamentele accesibile, Strategia Națională și necesitatea organizării și acreditării Centrelor de Expertiză la nivel național, Comunitățile online în BR și cooperarea transfrontalieră.
 
Marșul, Timișoara, 28.02.2014
Mesajul de marșului este că, deși bolile sunt rare, pacienții nu sunt puțini, iar ei au mare nevoie de îngrijire și tratament. Organizatorul marșului este Prof. Dr. Maria Puiu, UMF Timișoara, președintele CNBR.
 
Marșul, Zalău, 28.02.2014
Materialele campaniei vor include informații despre Ziua Internațională a Bolilor Rare 2014, Planul Național de Boli Rare și Centrele de Expertiză. Toate materialele informative vor fi distribuite membrilor din întreaga țară. Mesaje simbolice de solidaritate vor fi trimise participanților prin strângerea și ridicarea mâinilor, plasarea participanților marșului în diverse moduri (de exemplu – în formă de inimă), mesaje de solidaritate pe pânză, etc. Mesajul marșului este că, deși bolile sunt rare, pacienții nu sunt puțini, iau ei au mare nevoie de îngrijire și tratament. Organizatorul marșului este echipa Asociației Prader Willi din România.
 
Conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății privind ZBR, București, 28.02.2014
 
StandAFI Palace Cotroceni, București, 28.02.2014
Asociatia Persoanelor cu Thalasemie organizează un stand cu materiale informative (pliante, afiș) pentru a sensibiliza populația cu privire la bolile rare.
 
Conferința de presă privind ZBR, Alba Iulia, 28.02.2014           
Asociația Speromax în colaborare cu Spitalul Județean și Asociația Stop de Autismorganizează o conferință de presă pe tema îngrijirii în SM și bolile rare.
 
Conferință organizată de Asociația de Angioedem Ereditar, 28.02.2014
Asociația de Angioedem Ereditar organizează la Arad o conferință de Ziua Bolilor Rare.
 
Societatea Națională de Cardiologie împreună cu prof. Coman și PROTCARD, organizează o conferință la Sibiu, 28 februarie 2014
Campanii de informare stradale organizate în cel puțin 10 orașe din țară (Zalău, Carei, Oradea, Timișoara, Alba Iulia, București, Turda, Iași, Târgu Mureș, Arad, etc.).
 
Activități de sensibilizare în școli și grădinițe
Vom implica elevi de la școli și licee din Zalău în workshop-uri pentru abilități și în concursul de artă, și implicăm de asemenea studenții de la universitățile din Cluj și Timișoara într-un concurs cu articole medicale pe tema de „Îngrijire în BR” și un concurs de artă pentru studenți pe tema „Împreună pentru o îngrijire mai bună în boli rare”. Expoziție de fotografii de la activitățile organizațiilor de pacienți.